Ik ben gevormd in een internet-startup waar ondernemerschap, creativiteit en vindingrijkheid zeer werden gewaardeerd.
Deze kernwaarden zijn in mijn DNA verankerd.
Zelfs in omgevingen waar corporatieve inertie de overhand lijkt te hebben, benader ik uitdagingen energiek en vastberaden.
Ik werk al decennia in de digitale industrie, en ik hou er nog steeds van. Wat ik zo leuk vind aan dit vak, is dat de tools steeds geavanceerder worden en nieuwe technieken workflows alleen maar beter maken.
Dit betekent het loslaten van vertrouwde methoden en het lef hebben om opnieuw te beginnen. Ik waardeer nieuwe input, al is het maar om te zien hoe ver ik ben gekomen met mijn eigen ideeën en er is altijd ruimte om te groeien.
Mijn familie houdt me met beide benen op de grond. Ik heb meer geleerd van het samenleven met drie vrouwen dan van welke communicatietraining dan ook. Ik geniet van de simpele dingen in het leven, zoals een goed boek, Mario Kart, een lekkere maaltijd of een wandeling langs de prachtige duinen van Zeeland. Ik hou ook van koken. Op dit moment ben ik geobsedeerd door het maken van het perfecte Banh Mi deeg recept.
Ik ben een echte boekenliefhebber. Zowel de echte dingen van papier als luisterboeken voor tijdens hardlopen in de gym. Dit zijn enkele van mijn favoriete boeken en ik deel ze graag:
Hoi, ik ben Marco, een UX engineer uit het zuidwesten van Nederland. Ik vind het geweldig om creativiteit te combineren met techniek om projecten in elke fase te begeleiden — van idee naar resultaat. Aanpassen, leren en mezelf opnieuw uitvinden zijn enkele van mijn favoriete aspecten van het UX proces.
Van het leiden van product discoveries in Miro tot het ontwerpen van wireframes en het schrijven van korte teksten, ik vind het geweldig om de brug te slaan tussen marketing en engineering. Ik ben goed in het bedenken van duidelijke, complete oplossingen en wil graag meetbare resultaten behalen met elk online project waar ik aan werk.
Aansturen en begeleiden van het UX team, naast ontwerpen van core productervaringen en web architectuur.
Vergroten van de online verkoop van DELTA multimedia producten en optimaliseren van ZeelandNet.nl. Taken omvatten het genereren van inkomsten uit de online community, het ontwikkelen en implementeren van nieuwe online initiatieven.
Designlead en product owner van ZeelandNet.nl. Verantwoordelijk voor het ontwerp van applicaties als de vacaturebank, de marktplaats en nieuws.
Ontwerp, ontwikkeling en onderhoud van ZeelandNet. Daarnaast werkzaam als webdesigner en consultant voor meerdere lokale klanten.
"Usability in practice"; Intensieve driedaagse cursus om de gebruiksvriendelijkheid van websites te verbeteren.
De basis van design voor drukwerk leren
Stel je een scenario voor waarin je wordt gevraagd om een persoonlijk dashboard te ontwerpen voor adverteerders op een lokale, online marktplaats. Hoe zou je deze taak aanpakken? Hoe zorg je voor goedkeuring van het ontwerp? Dit zijn de stappen die ik doorgaans neem.
Het is verleidelijk om meteen te gaan schetsen, maar het is belangrijk om eerst echt het probleem en de behoeften van de gebruiker te begrijpen. Toch negeer ik deze regel regelmatig, al is het maar om de ideeën uit mijn hoofd te krijgen.
Empathiseren betekent onderzoek doen. De gebruiker leren kennen. Hun behoeften, motivaties en pijnpunten begrijpen. Mogelijk user personas maken om deze gedurende het ontwerpproces in gedachten te houden. Alle beschikbare data verzamelen, zoals analytics, gebruikersfeedback en input van stakeholders.
Op basis van de verzamelde inzichten een duidelijke probleemstelling formuleren die de belangrijkste uitdaging beschrijft. Een overzicht maken van de huidige uitdagingen, inzichten en kansen. Ik kijk ook naar de concurrentie en de markt..
De probleemstelling (en indien nodig de user personas) delen met collega's en stakeholders voor feedback en validatie.
Gebruik Miro om een brainstormsessie te faciliteren (bijvoorbeeld met sticky notes) en een basisoplossing te formuleren. Het kan zijn dat er in deze fase nog geen enkele pixel is ontworpen.
Met Figma wireframes maken die de structuur en lay-out van de oplossing schetsen. Dit vereist veel samenwerking met verschillende afdelingen, vooral met copywriting.
De wireframes delen met collega's en stakeholders voor feedback en validatie. Indien mogelijk een vroege test uitvoeren met gebruikers om feedback te verzamelen en eventuele usability-problemen te identificeren. N.B. Testen betekent voor mij ook aan mijn vrouw en dochters vragen wat ze het beste vinden. In een agile omgeving zou ik elke twee weken een demo geven.
Wireframes aanpassen op basis van gebruikersfeedback en het ontwerp blijven verfijnen. Usability-tests uitvoeren om het ontwerp te valideren en laatste verbeterpunten te identificeren.
Een high-fidelity ontwerp maken in Figma met de definitieve visuele en interactieve elementen. Dit ontwerp moet de definitieve oplossing weergeven en klaar zijn voor ontwikkeling.
De ontwerpdocumentatie en interacties vastleggen zodat developers het ontwerp kunnen implementeren.
Deze regels staan niet vast, noch de volgorde waarin ze worden uitgevoerd. Het hangt af van het project, het team en de manier van werken.
Goedkeuring is ook afhankelijk van het project en de UX-volwassenheid van de organisatie. Soms is een simpel thumbs-up van de product owner in Teams voldoende. In andere gevallen is een formele review door meerdere stakeholders nodig. Hoe dan ook is het cruciaal om stakeholders vroeg en regelmatig te betrekken. Ik vind het ook essentieel om consensus binnen het team op te bouwen door hen actief bij het proces te betrekken en regelmatig voortgang te delen. Dit kan via een speciale chat, een wekelijkse design-sync of een tweewekelijkse demo.
Self assessment of skills
Scale developed by Daniel Birch.
Mijn inbox is altijd open. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Neem contact op als je denkt dat ik je kan helpen.
Made with ❤ in Zeeland